PalenquePalenque
Palenque


1. Palenque informatie

Palenque was een Maya-stadstaat in het zuiden van Mexico die bloeide in de 7e eeuw. Het ligt dichtbij de Rivier Usumacinta in de Mexicaanse staat Chiapas. De ruïnes van Palenque dateren uit ongeveer 225 vóór Christus tot 800 na Christus. Na 800 raakte de stad in verval en werd het door de jungle overwoekerd.
Palenque is een middelgrote Maya site. Het bevat enkele van de mooiste sculpturen, sculpturen, dakkammen en bas- reliëfsnijwerken die de Maya's hebben geproduceerd. Een groot deel van de geschiedenis van Palenque is gereconstrueerd op basis van de hiëroglifische inscripties op de vele monumenten. De beroemdste heerser van Palenque was K'inich Janaab Pakal of Pacal de Grote, wiens graf is gevonden en opgegraven in de Tempel der Inscripties.


Maya stad Palenque,Chiapas
Het Paleis, Palenque

2. Geschiedenis

Oorspronkelijk bekend als Lakamha's ("grote water") was Palenque al een regionale hoofdstad tussen 300 vóór Christus en 250 na Christus. Veel van wat bekend is over de heersers van Palenque komt van de teksten in de Tempel van de Inscripties. Deze tempel werd gebouwd als een grafmonument voor Pakal de Grote, die gedetailleerde informatie heeft vastgelegd op drie tabletten over zijn voorouders.
Vanwege deze tabletten weten we dat de Palenque-dynastie op 10 maart 431 werd opgericht door "K'uk 'Bahlam", wat betekent "Quetzal Jaguar". We weten ook dat Palenque een koningin had, Yohl Ik'nal, die regeerde in de periode van 583 tot 604.
Pakal de Grote werd na moeilijke tijden ingewijd in het jaar 615. De voorafgaande jaren leed Palenque onder diverse militaire aanvallen waarbij Calakmul en zijn bondgenoten de stad plunderden. Tijdens de regeerperiode van Pakal, die duurde tot zijn dood in 693, begon Palenque op te komen als een belangrijke macht, waardoor de controle over de omliggende regio werd uitgebreid. Hij was ook een van de hoofdpersonen die verantwoordelijk was voor de wederopbouw van Palenque en voor de vernieuwing in kunst en architectuur van de stad.

De tempels en bouwwerken zoals die nu te zien zijn stammen uit de periode van de wederopbouw van de stadstaat, na de plunderingen door Calakmul.


3. Architectuur
Reliefs op gebouw in Palenque
Tempel van de Inscripties

4. Het complex


De archeologische site van Palenque omvat de volgende belangrijke bouwwerken:
  1. Tempel van de Inscripties
  2. Tempels van de Kruis Groep, d.i. de Tempel van het Kruis, de Tempel van de Zon en de Tempel van het Foliated Cross
  3. Het Paleis
  4. De Tempel van de Schedel
  5. Tempel XIII, met het graf van de rode koningin
  6. De Tempel van de Jaguar
  7. Structuur XII
De Tempel van de Inscripties is de grootste piramide van Palenque. Het werd speciaal gebouwd als het grafmonument voor de Maya koning K'inich Janaab Pakal. De bouw van de tempel begon in het laatste decennium van zijn leven en werd voltooid door zijn zoon. De tempel is genoemd naar de hiërogliefen in de tempel, die de stamboom van koning Pakal beschrijven. In de tempel is het graf van koning Pakal ontdekt. De crypte is gesloten voor het publiek en veel van de tombe is verplaatst naar het museum in Mexico City.

Het Paleis is een complex van verschillende met elkaar verbonden en aangrenzende gebouwen en binnenplaatsen, waaronder een unieke toren met vier verdiepingen. Het paleis herbergt vele mooie sculpturen en bas-reliëf houtsnijwerk.

De Tempel van het Kruis, de Tempel van de Zon en de Tempel van het Foliated Cross zijn een reeks sierlijke tempels die elk op de top van een piramide zijn gebouwd. Deze groep tempels, nu in verschillende stadia van wederopbouw, werd gebouwd door de zoon van Pakal, Chan-Bahlum.


5. De Maya's
Palenque museum
Palenque museum


6. Meer informatie over Palenque en Maya's