UxmalUxmal in Yucatan
Uxmal


1. Uxmal informatie

De Maya stad Uxmal ligt in het oostelijk deel van het schiereiland Yucatan, in de Puuc-regio. Het ligt 62 kilometer ten zuiden van Merida, de hoofdstad van de Mexicaanse staat Yucatan. De bouwwerken dateren uit de periode van 700 tot 1.000 na Christus. In het centrum van Uxmal zijn de gebouwen rijkelijk versierd met symbolische motieven en sculpturen van de regengod "Chaac".

Uxmal is gebouwd volgens de Maya-bouwstijl Puuc. Kenmerkend voor deze Maya architectuur is de de indrukwekkende decoratieve elementen en het gebruik van beton. De toepassing van een beton in de gebouwen wordt gezien als een belangrijke vooruitgang. Eerdere Maya-bouwtechnieken maakten gebruik van grotere stenen die in kalk- en moddermortel bovenop elkaar werden geplaatst. Het betonnen metselwerk zorgde voor een grotere en stabielere constructie. Hierdoor zijn vele Maya-gebouwen met deze Puuc-bouwstijl tot op heden in betere staat gebleven dan andere Maya-sites. Bekende Maya-sites met eveneens deze Puuc-bouwstijl zijn Chichen Itza, Edzna, Kabah, Labna, Sayil en Xlapak.

In Uxmal speelde de astronomie een belangrijke rol. Zowel de kunst als architectuur en religie van deze stad is verbonden met de astronomie. Dit kom je in de andere Maya-steden niet tegen.

Vanuit Cancun is Uxmal twee uren rijden verder dan Chichen Itza. Maar alleen al vanwege de vele toeristen die Chichen Itza elke dag bezoeken is het waard om in alle rust een Maya site te bezichtigen. Daarbij behoort Uxmal tot de mooiste en zeker de meest interesante Maya stad van Yucatan.


Maya stad Uxmal,Yucatan
Uxmal

2. Geschiedenis

Volgens de Maya-kronieken is Uxaml in 500 na Christus gesticht. De stad domineerde samen met Chichen Itza eeuwen lang de Puuc-regio en de noordelijke deel van het Maya rijk. Na 1200 nam de machtspositie en het inwonersaantal van Uxmal en Chichen Itza snel af en verplaatste het politieke machtscentrum zich naar Mayapan. In de periode van inval van de Spanjaarden in Yucatan rond 1521 was Uxmal nog wel bewoond.


3. Architectuur
Reliefs op gebouw in Uxmal
Reliefs

4. Het complex


De archeologische site van Uxmal omvat de volgende belangrijke bouwwerken:
 1. Noordelijke groep
 2. Adivino of Piramide van de Tovenaar
 3. Platform van de Steles
 4. Binnenhof van het nonnenklooster (Quadrangle)
 5. Begraafplaatsgroep
 6. Balspelveld
 7. Huis van de schildpadden
 8. Paleis van de Gouverneur
 9. Huis van de duiven
 10. Grote Piramide
 11. Zuidelijke groep
 12. Piramide van de oude vrouw

Uxmal5. De Maya's


6. Meer informatie over Uxmal en Maya's