Mexico GeschiedenisUxmal Mexico
Maya tempelcomplex Uxmal


1. Verschillende culturen in Mexico

Een aantal volkeren heeft de geschiedenis van Mexico bepaald. Azteken, Zapoteken, Mixteken, Olmeken, Maya's en Tolteken kenden in verschillende periodes en in verschillende gebieden van Mexico hun bloeitijd en hoogtepunt als politieke, economische en religieuze centrum.
Met de inval van de Spanjaarden in 1519 kwam een einde aan de verschillende culturen en beschavingen in Mexico.

In chronologische volgorde maakten zij als volgt hun bloeiperiode door:
 1. 1500 tot 400 vóór Christus: Olmeken, regio Golfkust in de staten Veracruz en Tabasco, aan de Golf van Mexico;
 2. 400 vóór Christus tot 900 na Christus: Maya's, in Zuidoost Mexico (Yucatan), Belize, Guatemala en Honduras.
 3. 600 vóór Christus tot 700 na Christus: Zapoteken (Monte Alban), in de Vallei van Oaxaca.
 4. 150 vóór Christus tot 500 na Christus: Teotihuacan, in het Dal van Mexico.
 5. 700 tot 1200: Tolteken, in Centraal Mexico.
 6. 1000 tot 1500: Mixteken, in het Vallei van Oaxaca.
 7. 1325 tot 1521: Azteken, in het Dal van Mexico.
 8. 1519 tot 1821: in 1519 vielen de Spanjaarden het Azteekse Rijk binnen. Dit was het begin van de Koloniale Periode en de Spaanse overheersing die tot 1821 duurde.
 9. 1821: de Onafhankelijkheid van Mexico.
Naar gebieden in Mexico kunnen de bevolkingsgroepen als volgt worden ingedeeld:
 1. Golfkust: Olmeken.
 2. Dal van Mexico (regio Mexico City): Teotihuacan, Tolteken en Azteken.
 3. Oaxaca: Zapoteken en Mixteken.
 4. Yucatan: Maya's.

2. Olmeken (Golfkust, Veracruz en Tabasco)

De Olmeekse beschaving had zijn hoogtepunt in de periode tussen 1500 en 400 voor Christus, in de dalen van Veracruz en Tabasco. De bevolking woonde voornamelijk in dorpen en in de vier grote steden San Lorenzo, La Venta, Laguna de los Cerros en Tres Zapotes. In de grote steden hebben de Olmeken piramides van aarde gebouwd. De Olmeken zijn bekend geworden door de grote stenen hoofden. Dit zijn portretten van Olmeekse heersers.

3. Maya's (Zuidoost Mexico)

In Zuidoost Mexico (het schiereiland Yucatan), Guatemala, Belize en Honduras maakten de stad-staten van de Maya's hun bloeitijd door in de periode van 250 tot 900 na Christus. Ze zijn bekend om de grote piramides, rijk versierde tempels en prachtige beeldhouwwerken. Rituele balspelplaatsen en gruwelijke offerplaatsen hebben historici en archeologen verbaasd. Een bezoek aan deze Mayasites is nog steeds een ontdekking in dit verbazingwekkende verleden en een ervaring die je niet wil missen.
Enkele bekende Maya tempelcomplexen zijn Chichen Itza, Mayapan, Uxmal, Coba en Tulum.

De Maya'sEl Tajin, Stad van de Tolteken in Veracruz Mexico
El Tajin, stad van de Tolteken

4. Zapoteken (Vallei van Oaxaca)

Zapoteken kenden hun belangrijkst bloeitijd in de periode van 600 vóór Christus tot 700 na Christus. De hoofdstad en politieke centrum van het Zapoteekse rijk was Monte Alban, in de staat Oaxaca, Midden Mexico. In de periode van 700 tot 1400 na Christus kende Mitla haar hoogtepunt. Mitla was het religieuze centrum van de Zapoteekse beschaving.

Mitla Monte Alban


5. Azteken en Teotihuacan (Dal van Mexico)

In het Dal van Mexico (regio van Mexico City) zijn twee volkeren die een belangrijke stempel op de geschiedenis van Mexico hebben gedrukt. Dit zijn de bewoners van Teotihuacan en de Azteekse bevolking.
De stad-staat Teotihuacan ligt ongeveer 50 kilometer van Mexico City. Teotihuacan kende haar bloeiperiode van 0 tot 700 na Christus.
Tenochtitlan was de hoofdstad van de Azteken. De Azteken regeerden in de periode van 1325 tot 1521 over een groot deel van Centraal Mexico van de Golfkust tot aan de Stille Oceaan. Tenochtitlan, waar de ruines van Templo Mayor de resten van zijn, is nu Mexico City.
De beroemde Azteekse zonnesteen of kalender "Monolito de la Piedra del Sol" is ontdekt in Tenochtitlan en staat nu in het Antrapologisch Museum van Mexico Stad. Er wordt getwijfeld of dit een kalendersteen is.

Teotihuacan
6. Meer informatie