Mexico informatievulkaan Popocatepetl Mexico

1. Mexico geografie en natuur

Mexico is een federale republiek dat bestaat uit 31 staten. De officiële naam van het land is de Verenigde Mexicaanse Staten.
Mexico ligt in Midden Amerika, met aan de oostkust de Caribische Zee en de Golf van Mexico en aan de westkust de Grote Oceaan. Aan de zuidgrens van Mexico liggen de landen Guatemala en Belize, aan de noordgrens de Verenigde Staten.
Voor de kust van Mexico liggen ook talloze eilanden die bij Mexico horen. De hoofdstad van Mexico is Mexico-Stad (Mexico City).
Het landschap van Mexico wordt van west naar oost doorkruist door een keten van vulkanen, de Trans-Mexicaanse Vulkanengordel. Dit bevat de bekende Mexicaanse vulkanen Popocatépetl en Orizaba.

Mexico geografie en topografie


2. Bevolking en religie

Het land heeft meer dan 120 miljoen inwoners. De officiële taal van Mexico is Spaans. Meer dan 85% van de Mexicanen heeft het katholieke geloof. In de indiaanse gebieden is het katholicisme vermengd met bijzondere inheemse tradities.


3. Mexico geschiedenis en cultuur

Vanaf 1500 vóór Christus kwam in Midden Mexico de Olmeekse beschaving op, en kende haar bloeitijd tot ongeveer 400 vóór Christus in de dalen van Tabasco en Veracruz, aan de zuidkust van de Golf van Mexico. De Olmeekse bevolking woonde voornamelijk in dorpen, en in de vier grote Olmeekse steden San Lorenzo, La Venta, Laguna de los Cerros en Tres Zapotes. Rond 400 vóór Christus stortte de Olmeekse beschaving in elkaar. De Olmeken zijn bekend geworden vanwege de typische grote stenen hoofden, die portretten zijn van Olmeekse heersers.
Vanaf 400 vóór Christus werden de Olmeken opgevolgd door de Maya's op het schiereiland Yucatan en de Zapotheken in Oaxaca en de zuidelijke hoogvlaktes van Mexico. Terwijl de Maya- en Zapothekencultuur op haar hoogtepunt was, kwam rond 150 vóór Christus op de centrale hoogvlakte de stad Teotihuacán tot bloei. Aan de bloeiperiode van deze Meso-Amerikaanse beschavingen kwam rond 700 tot 900 na Christus een einde. Waarschijnlijk werd dit door uitputting van de grond veroorzaakt.

In de 10e tot de 12e eeuw domineerden de Tolteken een groot deel van Centraal-Mexico. De hoofdstad van de Tolteken was Tollan. Onduidelijk is of Tollan de tegenwoordig bekende stad Teotihuacán of Tula is.
In de twaalfde eeuw werd de stad Tollan verlaten na pluderingen door de Chichimeken. Na de val van de Tolteken kwam de Azteekse beschaving tot bloei in de Vallei van Mexico. Het centrum van het Azteekse rijk was de stad Tenochtitlán, de huidige hoofdstad Mexico City. De Azteken zijn berucht om hun ideologie waarbij het mensenoffer een centrale rol speelde. Het mensenoffer was namelijk een noodzakelijke goddelijke opdracht. Zo zijn volgens Azteekse bronnen tijdens de inwijdingsceremonie van de Templo Mayor in Teotihuacan ruim 80.000 mensen geofferd.
In de periode van 1519 tot 1521 werd Mexico door de Spanjaarden, onder leiding van Hernán Cortés, veroverd. Daarbij werd de laatste Aztekenkoning Motecuhzoma II gedood. Het Azteekse rijk werd onder de naam Nieuw-Spanje een Spaanse kolonie.

geschiedenis van Mexico


4. Mexico klimaat

De Kreeftskeerkring verdeelt Mexico in gematigde en tropische klimaatgebieden. Het gebied ten noorden van de Kreeftskeerkring heeft koelere temperaturen tijdens de wintermaanden. Ten zuiden hiervan zijn de temperaturen het gehele jaar vrij constant, met jaarlijks een gemiddelde temperatuur 24 tot 28 graden Celcius. Dit geldt voor de Mexicaanse kustgebieden en het schiereiland Yucatán.
De Mexicaanse kusten worden in de zomer en herfst zowel aan de oost- als westkant geregeld geteisterd door (zware) orkanen. De orkaanperiode is in de maanden mei tot en met oktober. De grote steden in Mexico, waaronder Mexico City, liggen voornamelijk in de Vallei van Mexico op een hoogte van meer dan 2.000 meter, waardoor hier een gematigd klimaat heerst met een jaarlijks gemiddelde temperatuur van 16 tot 18 graden Celcius.

Het weer en klimaat in Mexico


5. Praktische informatie en reistips

Voor meer informatie over lokale tijd, geld- en bankzaken, kleding, eten en drinken, bagage meenemen, gezondheid en veiligheid, ga naar:

Mexico reistips6. Meer informatie over Mexico
Mexico Zonvakanties

333Travel Mexico
333Travel zonvakantie Mexico
Tui vakantie Mexico
Tui vakantie Mexico