Mexico StadMuseum voor Schone Kunsten in Mexico Stad


1. Mexico Stad informatie

Mexico Stad (Mexico City) werd in 1325 gesticht door de Azteken. De stad heette toen Tenochtitlan. In 1521 werd de stad veroverd door de Spanjaarden onder leiding van Hernán Cortés. Tijdens de inval van de Spanjaarden werd Tenochtitlan volledig verwoest. De Spanjaarden hebben de stad daarna ontworpen en herbouwd volgens de Spaanse stedelijke normen op gebied van infrastructuur en architectuur.
Vanaf 1585 kreeg de stad de naam Ciudad de México, oftewel Mexico Stad. Na 1821 werd Mexico Stad de hoofdstad van het onafhankelijke Mexico. Inmiddels heeft het ruim 23 miljoen inwoners en is de stad het politieke, economische en culturele centrum van het land.

In het historische centrum zijn diverse beroemde bezienswaardigheden te bezichtigen, waaronder de Plaza de la Constitución (Zócalo), de belangrijkste centrale plein waaraan de Metropolitan Cathedral en Nationaal Paleis liggen. Ook zijn er de tempelruïnes Templo Mayor, de overblijfselen van de oude Azteekse stad Tenochtitlan.
In de hoofdstad Mexico City zijn vele musea, concertzalen en monumenten. De bekendste zijn het Nationale Antropoligisch Museum (met de beroemde Azteekse kalendersteen) en het Paleis voor Schone Kunsten, dat is gevestigd in een wit marmeren theatergebouw.


kathedraal van Mexico City
Het kathedraal van Mexico Stad


2. Teotihuacan, de zon- en maantempel

Teotihuacan is een oude Azteekse stad in de Dal van Mexico, ongeveer 40 kilometer ten noordoosten van Mexico Stad. De stad heeft een aantal Meso-Amerikaanse piramiden, gebouwd in de periode van pre-Columbiaans Amerika. De Piramide van de Zon werd al voltooid in 100 na Christus.
In 450 na Christus beleefde de stad Teotihuacan haar bloeiperiode. Het was de politieke en culturele centrum van de Vallei-regio. In deze tijd woonden er meer dan 125.000 inwoners in Teotihuacan.
Vanaf de 6e eeuw ondervond de stad een terugval als gevolg van een periode van extreme droogte in de jaren 535 en 536. Door de hongersnood en interne onrusten heerstte er ondervoeding onder de kinderen en vielen er vele doden. De instorting van het Rijk van Teotihuacan werd versneld doordat omliggende steden de machtsvacuum probeerde op te vullen.

Teotihuacan


Maantempel van Teotihuacan
Teotihuacan


3. Het weer in Mexico Stad

Mexico heeft een tropisch klimaat, met in de lagergelegen gebieden weinig temperatuurverschillen tussen de seizoenen, maar wel uitgesproken tropische natte en droge perioden. Het hele jaar door is het er warm door de passaatwinden die over land komen, met een jaarlijkse gemiddelde temperatuur van 27 graden Celcius.
Veel grote steden in Mexico liggen in het Dal van Mexico of in de aangrenzende valleien op een hoogte van meer dan 2.000 meter. Mexico Stad ligt op een hoogte van 2.2400 meter in het Dal van Mexico, omringd door gebergte. Hierdoor heeft Mexico Stad het hele jaar door een gematigd klimaat met een jaarlijks gemiddelde temperatuur van 16 tot 18 graden Celcius en het gehele jaar door koele temperaturen in de avond. De gemiddelde temperatuur overdag is in de zomermaanden 24 graden Celcius, in de winter is dit maar enkele graden lager.
Het regenseizoen in Mexico Stad is van mei tot oktober. Er zijn dan vaak korte, stevige stortbuien.

Mexico Stad Weer en klimaat


4. Vliegen naar Mexico Stad

Op 5 kilometer afstand van het centrum van Mexico Stad ligt de Internationale Luchthaven Benito Juarez, Aeropuerto Internacional Benito Juárez. Vanaf het vliegveld van Mexico City zijn er busverbindingen met Cuernavaca, Puebla, Querétaro, Toluca, Pachuca en Córdoba. Verder kun je er overstappen op vluchten naar vrijwel alle grote steden in Mexico, waaronder Cancun.
Meerdere luchtvaartmaatschappijen voeren vanuit Nederland een directe vlucht naar Mexico Airport uit. Gemiddeld is de vliegtijd ruim 11 uur op de heenweg, en 10 uur op de terugweg.


5. Bezienswaardigheden en hoogtepunten in Mexico Stad

 1. Het historische centrum van Mexico-Stad, met het centrale plein Zócalo, of Plaza de la Constitución. Aan dit plein liggen de Kathedraal, het Nationaal Paleis, het Museo Nacional de Culturas en de Azteekse ruïnes van Templo Mayor.
 2. Het Chapultepec Park met het paleis van Chapultepec en het Nationale Antropologiemuseum.
 3. De nationale dierentuin van Mexico Stad.
 4. Het Nationaal Museum.
 5. De basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe.
 6. De drijvende tuinen van Xochimilco.
 7. Palacio de Bellas Artes, een prachtige art-deco gebouw waarin het Kunstmuseum is gevestigd.
 8. Museo de Arte Moderno, het museum met Hedendaagse Kunst
 9. Winkelen in het winkelcentrum van Mexico Stad.

6. Excursies en activiteiten rondom Mexico Stad

 1. Excursie naar de oude Maya site Teotihuacan, met de Zontempel en Maantempel.
 2. Excursie naar één van de andere archeologische vindplaatsen van Maya steden, complexen en tempels.
 3. Excursie naar de vulkaan Popocatépetl.

7. Interactieve stadskaart van Mexico City