Mexico vulkanen en vulkanisme1. Sierra Nevada of de Trans-Mexicaanse Vulkanengordel

Schuin door Mexico loopt de Trans-Mexicaanse Vulkanengordel (: Eje Volcánico Transversal). Deze gebergte wordt ook wel de Sierra Nevada genoemd en bestaat voornamelijk uit vulkanen. De gordel loopt in een boog van het noordwesten naar Sierra Madre del Sur in het zuidoosten van Mexico. De bekendste <>Mexicaanse vulkanen van Sierra Nevada zijn Nevado de Colima, Iztaccihuatl, El Jorullo, Matlalcueitl, Cofre de Perote, Pico de Orizaba (:Citlaltépetl), Paricutin, Sierra Negra (Istaktepetl Ikni), Popocatépetl en Nevado de Toluca.
Mexico heeft meer dan 3.000 vulkanen, waarvan 14 actief zijn.


2. Ring of Fire

De Trans-Mexicaanse Vulkanengordel is onderdeel van de "Ring of fire" rond de Stille Oceaan. Dit is een ringvormige gebied rondom de Grote Oceaan, dat bestaat uit een keten van vulkanen. De Ring of fire loopt in een boog van Nieuw Zeeland, Indonesië, de Filippijnen, Japan, Rusland, Alaska, Californië, Mexico naar het uiterste zuiden van Chili. Als gevolg van de platentektoniek komen in dit gebied vulkanische uitbarstingen, aardbevingen en tsunami's regelmatig voor. In de "Ring of fire" komen namelijk in totaal 12 tektonische platen bij elkaar, waarbij de ene tektonische plaat onder de andere schuift.
Mexico ligt op het breukvlak van een aantal aardplaten, namelijk de Noord-Amerikaanse plaat, de Cocos plaat en de Caribische plaat. Daarnaast ligt er nog aan de westkust een zogenaamde microplaat, de Riviera plaat. Deze ligt tussen de grotere Pacifische en Cocosplaat ingeklemd.


Vulkaan Popocatepetl Mexico
Popocatépetl3. Mexicaanse vulkanen


a. Piek van Orizaba (:Citlaltépetl)

De Piek van Orizaba is met een hoogte van 5.636 meter de hoogste vulkaan van Mexico. De krater van deze slapende vulkaan is bedekt met sneeuw. Het ligt bij de stad Orizaba in de staat Veracruz.


b. Sierra Negra (: Istaktepetl Ikni)

Ten zuiden van de Piek van Orizaba ligt de Sierra Negra of Istaktepetl Ikni, wat betekent de Broer van de Witte Berg. De Piek van Orizaba en Sierra Negra vormen een dubbelvulkaan. De Sierra Negra is 4.640 meter hoog. Op de top ervan staat een grote telescoop.


c. Popocatépetl (: Rokende Berg)

Met een hoogte van 5.426 meter is de actieve stratovulkaan Popocatépetl de op één na hoogste berg van Mexico. Popocatépetl ligt ongeveer 70 kilometer ten zuidoosten van Mexico Stad in de staat Puebla. Op de helling van de Popocatépetl staan kloosters uit de 16e eeuw, die kort na de komst van de Spanjaarden werden gebouwd. De vulkaan is nog actief. Geregeld vinden er kleine aardbevingen, trillingen en uitstoot van aswolken plaats. In 2012 is Popocatépetl voor het laatst tot een grotere uitbarsting gekomen. Maar voor de avonturiers is de vulkaan te beklimmen.


d. Colima

De vulkaan Colima ligt in de staat Jalisco en is nog steeds uiterst actief. De meest recente grote vulkaanuitbarstingen vonden in de maanden januari, mei, juli en augstus 2015 plaats. De vulkaan spuwde tijdens verschillende erupties as en lava de lucht in, tot een hoogte van zeker drie kilometer.
De Colima behoort de groep van 16 Decade Volcanoes. Volgens de International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth's Interior (IAVCEI), zijn dit vulkanen die in het verleden tot een enorme vernietigende uitbarsting zijn gekomen, nog steeds een gevaar vormen en het onderzoeken ervan meer dan de moeite waard zijn.


e. Iztaccihuatl (: de Witte Vrouw)

Iztaccíhuatl ligt gelegen op de grens tussen de staat van Mexico en Puebla. Met een hoogte van 5.230 meter is het de derde hoogste berg en vulkaan van Mexico. Deze slapende vulkaan ligt vlakbij, ten noorden van Popocatepetl.


4. Aardbevingen in Mexico

In Mexico kunnen aardbevingen voorkomen, vooral aan de westkust van Mexico (Baja California tot en met Chipas), tot het midden van het land, waaronder Mexico Stad. In Mexico Stad lijkt het dan alsof er een metro ondergronds voorbij rijdt.
5. Meer informatie over vulkanen en vulkanisme in Mexico