Teotihuacan



Inleiding

Teotihuacan is een oude Azteekse stad in de Dal van Mexico, ongeveer 40 kilometer ten noordoosten van Mexico-Stad. Letterlijk betekent Teotihuacan "Stad waar men tot god komt". De stad heeft een aantal Meso-Amerikaanse piramiden, gebouwd in de periode van pre-Columbiaans Amerika. Bekendste piramides zijn de Piramide van de Zon en de Piramide van de Maan.
In 450 na Christus beleefde de stad Teotihuacan haar bloeiperiode. Het was de politieke en culturele centrum van de Azteken in de Vallei-regio. In deze tijd woonden er meer dan 125.000 inwoners in Teotihuacan.
Vanaf de 6e eeuw ondervond de stad een terugval als gevolg van een periode van extreme droogte in de jaren 535 en 536. Door de hongersnood en interne onrusten heerstte er ondervoeding onder de kinderen en vielen er vele doden. De instorting van het Rijk van Teotihuacan werd versneld doordat omliggende steden de machtsvacuum probeerde op te vullen.


Uitzicht vanaf de Piramide van de Maan, Teotihuacan bij Mexico Stad
Uitzicht vanaf de Piramide van de Maan

Meso-Amerika

Meso-Amerika strekt zich uit van Centraal Mexico tot in Nicaragua. Meso-Amerika is daarbij in te delen in de subregio's, namelijk de Golfkust, het Dal van Mexico, het noordwesten, de hooglanden van Guatemala en Chiapas, Oaxaca en Yucatan. In Meso-Amerika leefden diverse Indiaanse volkeren, waaronder de Azteken, Maya's, Tolteken en Zapoteken.
De Meso-Amerikaanse volkeren besteedden veel aandacht aan astronomie, astrologie en wiskunde. De Mayakalender en de Azteekse zonnesteen zijn hiervan onder andere het bewijs.
De Azteken hanteerden een twintigdelig talstelsel. Daarvoor maakten zij gebruik van zowel de tien vingers als de tien tenen om tot twintig door te tellen. Deze manier van tellen wordt nog steeds onder bepaalde Indianenstammen gebruikt.
De Meso-Amerikaanse volkeren vereerden goden en tevens dieren waaronder slangen, jaguars en adelaars. Van alle Meso-Amerikaanse beschavingen waren de Azteken het meest actief met het offeren van mensenlevens aan de goden. Volgens historici voerden de Azteken vele oorlogen met de bedoeling om krijgsgevangen buit te maken en vervolgens te offeren. De belangrijkste god die zij vereerden was Huitzipochtli, de god van de zon en van de oorlog. Om de god Huitzipochtli te helpen in zijn strijd tegen de duistere krachten en ervoor te zorgen dat de zon elke ochtend opkomt, voerden de Azteken constant oorlog om hun god te voeden met het bloed en hart van de mensenoffers.

geschiedenis van Mexico


De Azteken

De Azteken kenden hun belangrijkste periode van 1325 tot 1521. Zij waren gevestigd in het Dal van Mexico.
De belangrijkste Azteekse steden zijn:
  1. Teotihuacan, met de piramide van de Maan en de piramide van de Zon
  2. Tenochtitlan (de huidige hoofdstad Mexico-City)
  3. Santa Cecilia Acatitlan
  4. Tenayuca
  5. El Tepozteco

Balspel Tlachtli of Tlaxtli

Door de verschillende Meso-Amerikaanse volkeren werd een balspel gespeeld. Bij de Azteken werd dit spel "Tlachtli" of "Tlaxtli" genoemd. Het spel werd gespeeld met een grote rubberen bal, waarbij de spelers de bal alleen met hun heupen en het bovenlijf mochten aanraken. Het spel vond plaats op een groot veld dat werd begrensd door muren, met aan beide zijden een stenen ring die diende als doel.
Het balspel was een belangrijk ritueel. Het werd gezien als essentieel voor het handhaven van de kosmische orde en het in stand van houden van de voorspoed van de gemeenschap. De teams die tegen elkaar streden beeldden de strijdende goden uit. De verliezers werden tenslotte aan de goden geofferd.

Quetzalcoatl, de Gevederde Slang, Teotihuacan
de slangengod Quetzalcoatl


De Piramide van de Zon en de piramide van de Maan

Langs een lange weg "la Calzada de los Muertos" (: de Dodenlaan) staan meerdere tempelplatformen. Aan het begin van deze weg, bij de ingang van het tempelcomplex, ligt het Cultureel Museum dat is gewijd aan de site Teotihuacan. Tegenover het museum staat de Tempel van Quetzalcoatl, "de Gevederde Slang".
Quetzalcoatl was de slangengod van de wind, mais, wijsheid en het leven. Hij werd ook wel met het snavelmasker van de windgod afgebeeld.
Helemaal aan het einde van de Dodenlaan bevindt zich de Piramide van de Maan. De piramide is 43 meter hoog en dateert van 200 jaar voor Christus. Onder de maanpiramide zijn resten van vier oudere piramides gevonden.
Halverwege de Dodenlaan ligt de Piramide van de Zon. De zonpiramide werd al voltooid in 100 na Christus. De piramide is 65 meter hoog en kun je beklimmen. Vanaf de top van deze piramide heb een geweldig uitzicht over het gehele tempelcomplex en omgeving.

Azteekse kalender

De Azteekse zonnesteen of kalender "Monolito de la Piedra del Sol" vind je in Museo Nacional de Antropologia e Historia, in Mexico-Stad (Ciudad de Mexico). De kalender bevat een 365-dagencyclus voor het jaar genaamd "Dexiuhpo-huolli" (:jaartelling) en een 260-dagencyclus voor rituelen genaamd "Tonalpo-huolli" (dagtelling). Deze twee cyclussen samen vormden een 52-jarige eeuw, ook wel "Ronde kalender" genoemd.



Meer informatie over Teotihuacan en de Azteken