Cancun MexicoCancun Mexico


1. Cancun informatie

Cancun is een stad en toeristische badplaats in het uiterste oosten van Mexico, op het schiereiland Yucatán. De stad heeft ruim 550.000 inwoners. Het ligt net ten noorden van de Mexicaanse Caribische kuststrook dat bekend is als de Riviera Maya.
Oospronkelijk was Cancun een kleine dorp op een eiland in de Caribische Zee, vlak voor de kust. Vanaf 1970 is Cancun uitgegroeid tot een vakantieoord, waar jaarlijks drie miljoen toeristen hun vakantie komen vieren. Vooral onder de Amerikaanse toeristen is Cancun erg populair. Inmiddels wonen er in Cancun niet alleen Mexicanen, maar ook onder andere Amerikanen, Duitsers en Britten.
Op 14 kilometer van Cancun ligt de internationale luchthaven van Cancun.


2. Maya tempels en sites

In de regio van Cancun zijn enkele kleine Maya overblijfselen van de pre-Columbiaanse Maya-beschaving. De ruïnes van El Rey (Las Ruinas del Rey) liggen binnen de stadsgrenzen, in de hotelwijk van Cancun. De oude Maya stad El Meco is te vinden net buiten de stad, op de weg noordwaarts naar Punta Sam.
Verder zijn er in de regio van Riviera Maya en Grand Costa Maya de Maya sites zoals Cobá en Muyil (Riviera) de kleine Polé (of Xcaret) en Kohunlich, Kinichná, Dzibanché, Oxtankah, Tulum, en Chacchoben. Chichén Itzá ligt verder naar het westen van Cancun.

Maya steden en tempels


Vakantieresort Cancun Mexico
Badplaats Cancun in Mexico3. Het weer in Cancun

Cancún heeft een tropisch klimaat, met weinig temperatuurverschillen tussen de seizoenen, maar wel uitgesproken tropische natte en droge perioden. Het hele jaar door is het in Cancun warm door de passaatwinden die over land komen, met een jaarlijkse gemiddelde temperatuur van 27 graden Celcius.
De jaarlijkse neerslag van ongeveer 1350 mm valt in een periode van 115 dagen per jaar. Meer gematigde omstandigheden treden van november tot februari op met veel neerslag en af en toe een verfrissende noordelijke bries. In maart en april wordt het weer droger en warmer. In de maanden mei tot en met september is het in Cancun het heetst als gevolg van de nabijheid van het Caribisch gebied. De luchtvochtigheid aan de Golf van Mexico is het hele jaar door vrij hoog, vooral tijdens het orkaanseizoen.

Cancun Weer en klimaat


4. Het strand van Cancun

De temperatuur van het zeewater is altijd erg warm doordat voortdurend warm water uit het zuiden wordt aangevoerd. In de winter is het zeewater tenminste 26 graden celcius en stijgt deze tot 29 graden Celcius in de zomer.
De Mexicaanse stranden zijn in het algemeen zeer geschikt voor kinderen. Het water is er helder en het strand loopt vrij geleidelijk af in zee.
Echter kan er vaak sprake van een sterke onderstroming zijn, waardoor je met kinderen hier heel erg op moet passen. De strandwacht heeft dan een rode vlag geplaatst. Zorg er dus voor dat je als ouder altijd met je kinderen mee het water in gaat.
Cancun telt meer dan twintig kilometer aan prachtige witte zandstranden. Een aantal bekende stranden van Cancun zijn Playa Ballenas, Playa Caracol, Playa Chac Mool, Playa Delfines, Playa Gaviota Azul, Playa Langosta, Playa Las Perlas, Playa Linda, Playa Marlin en Playa Tortugas.


5. Vliegen naar Cancun

Op 14 kilometer afstand van Cancun ligt het Cancun Airport, Aeropuerto Internacional Cancún. De internationale luchthaven van Cancun is de bestemming van vele vakantievluchten en chartervluchten vol met vakantiegangers. In de directe omgeving zijn de toeristische badplaatsen Playa del Carmen, Isla Holbox en Tulum.
Meerdere luchtvaartmaatschappijen voeren een directe vlucht vanuit Nederland naar Cancun uit. Gemiddeld is de vliegtijd dan 10 tot 11 uur. Vanaf de luchthaven is het slechts 20 minuten rijden naar Cancun.


6. Bezienswaardigheden, excursies en activiteiten in en rondom Cancun

 1. Bezoek de toeristische badplaats Playa del Carmen, ongeveer zeventig kilometer ten zuiden van Cancún. Winkels, strand en gezellige uitgaansleven.
 2. Excursie naar de oude Maya site Chichén Itzá, met El Castillo, de Tempel van Kukulkán.
 3. Excursie naar één van de archeologische vindplaatsen van Maya steden, complexen en tempels, waaronder Coba, Ek Balam, El Meco, Yamil Lu'um, Pok ta Pok of Tulúm.
 4. Xel-Ha park is opgericht bij een een zee-inham. Je kunt er snorkelen, duiken, zwemmen met dolfijnen.
 5. Excursie naar Isla Mujeres, een eiland met een pitoresk vissersdorp en huizen in typisch Caribische bouwstijl. Het eiland is niet erg toeristisch. Het is er gezellig en leuk om er te wandelen te snorkelen en even op een terrasje te relaxen.
 6. Bezoek aan het natuurpark Garrafon in Isla Mujeres.
 7. Het aquapark Wet'n Wild Cancun met diverse spectaculaire waterattracties in een tropische tuin.
 8. Pretpark Xplor.
 9. Het ecologische themapark Xcaret heeft een vlinderpaviljoen, aquarium, zwembaden, cenotes, ondergrondse rivieren en spectaculaire shows over de Mexicaanse geschiedenis. Je kunt er ook zwemmen met dolfijnen.
 10. De dierentuin Croco Cun Zoo, bij Puerto Moreles. Met onder andere krokodillen, apen en slangen.
 11. Natuurpark Aktun-Chen met een Cenote, grotten, dieren en attracties.
 12. Paardrijden.
 13. Duiken en duikscholen in Cancun.
 14. Winkelen in het winkelcentrum Kukulcán Plaza en bezoek aan de Torre de Cancún, een lange toren met een prachtig uitzicht over Cancun en de omgeving.
 15. Winkelen in La Isla Shopping Village met winkels, bars, restaurants, lunchrooms en bioscopen.
 16. Winkelcentrum Plaza Las Americas in het centrum van Cancun.
 17. De Maya-overblijfselen El Rey in Cancun.
 18. Het witte zandstrand Playa Delfines aan de oostkust van het eiland van Cancun. Het strand ligt vlak bij de Maya-ruïnes Ruinas El Rey.
 19. Boottocht naar het rustige Isla Holbox, met prachtige zandstranden om er te relaxen en te snorkelen.

7. Interactieve stadskaart van Cancun